Lelaki Ini Menyelamatkan Buaya Yang Hampir Mati. Tak Sangka, Apa Yang Dibalas Oleh Buaya Ini Sangat Menyentuh Hati
*Saksikan Video Penuh di Akhir Artikel*

Lelaki Ini Menyelamatkan Buaya Yang Hampir Mati. Tak Sangka, Apa Yang Dibalas Oleh Buaya Ini Sangat Menyentuh Hati | Kicappedas Media – Apa yang kamu fikirkan jika mendengar kata “buaya”? Buaya memang terkenal buas, ganas dan menyeramkan.

Haiwan berdarah sejuk ini tak akan segan-segan memangsa siapa saja yang memasuki kawasan mereka.

Kalau melihat buaya, pastinya kamu akan lari jauh-jauh. Namun, bukan bererti buaya adalah binatang yang tak berperasaan.

Siapa sangka haiwan ini ternyata boleh menjadi teman baik manusia, bahkan seumur hidup?

Persahabatan unik ini dialami oleh seorang warga negara Costa Rica, dengan seekor buaya bernama Pocho.

Dua puluh tahun yang lalu, Chito menemui buaya ini di sungai dengan keadaan terluka akibat terkena tembakan api.

Buaya itu pernah hampir saja tewas. Namun, Chito berjaya menyelamatkannya dan membawanya pulang ke rumah. Ia beri Pocho makan ayam dan ikan serta ubat sampai ia sembuh.

Pada masa itu, Chito tidak tahu bahawa hari itulah awal dari persahabatan mereka.

Bagi seorang pencinta haiwan seperti Chito, menjaga buaya adalah sebuah kewajiban:

“Saya hanya berharap dia dapat merasakan cinta kasih dan mengerti bahawa tidak semua manusia jahat.” Ia bahkan tidur di sebelah Pocho setiap malam.

Chito dengan sabar merawatnya sampai Pocho benar-benar pulih. Selepas enam bulan, Pocho akhirnya sembuh dan mendapatkan kembali kekuatannya. Chito pun melepaskannya kembali ke sungai.

Tapi keesokan paginya, dia tercengang ketika melihat Pocho kembali dan tidur di luar rumahnya. Ternyata Pocho mengikuti bau Chito dan mendapati rumahnya. Pada masa itu, Chito sedar ia telah menjadi temannya.

Setelah mendapat izin khusus dari Kementerian Alam Sekitar Costa Rica, Pocho hidup bersama Chito.Mereka sering berenang, bermain bahkan berpelukan.

Chito berkata, “Kamu harus membayangkan kamu adalah haiwan itu, baru kamu boleh mendekatinya. Jika kamu mendekati mereka sebagai seorang manusia, mereka boleh merasa kamu adalah bahaya. ”

Selepas cerita ini tersebar, ramai pengunjung pelancong yang datang ke tempat ini. Mereka terkejut apabila melihat perilaku Pocho yang lembut. Mereka lebih terkejut lagi ketika Chito memanggil nama Pocho, Pocho langsung datang menghampirinya.

Malangnya, Chito dan Pocho harus berpisah, Pocho mati akibat usia yang sudah tua, iaitu 50 tahun. Lelaki asal Costa Rica itu pun menanamnya dan peminat Pocho ikut menghadiri proses pengebumian.

Dengan teresak sangat sedih, Chito memberikan salam perpisahan kepada Pocho, teman kesayangannya …

Mari kita lihat video penuh Pocho dan Chito berenang bersama:

Sungguh kisah yang sangat menyentuh! Pelajaran yang dapat kita petik dari kisah diatas adalah “Kasih sayang tidak mengenal hal apapun.

Kasih sayang yang tulus dapat meluluhkan segala-galanya. “Jangan lupa untuk SHARE cerita ini kepada teman-temanmu yah!

Silakan SHARE…

Sumber : Oh Gempak via beritakopak

Berita Lain…

Tengok Apa Yang Terjadi Seterusnya Buat Perompak Lari Tak Cukup Tanah!

*Saksikan Video Penuh Di Akhir Artikel

Memang buat malu jer. Ingat sendiri hebat sangat nak rompak kedai guna pisau, tengok apa yang terjadi seterusnya buat perompak tu lari tak cukup tanah ko!!

kedai runcit memang senang jadi target perompak. Ini mungkin disebabkan duit simpan kat kaunter jer senang mereka nak ambil. Ini lah sebabnya kenapa banyak kedai nak pasang cctv. Kalau ada kes rompakan berlaku, semua orang akan tahu apa yang terjadi semasa rompakan berlaku, dan ia juga boleh jadikan satu bukti untuk pihak polis buat siasatan.

Cctv sangat berguna dalam kejadian seperti berlakunya kes rompakan. Ada syarikat yang menjual cctv amat bijak, cctv yang mereka jual dalam satu set termasuk alarm dan kalau ada apa-apa yang berlaku, seperti kes rompakan, tapi tidak ada orang kat kedai, kalau mereka cuba pecah masuk ke dalam kedai, alarm akan keluarkan suara dan signal akan hantar ke balai polis, dan seterusnya pihak polis akan ambil tindakan seterusnya.

Walau bagaimanapun, ada perompak rasa cam tidak takut kepada cctv, mereka tahu kebanyakan kedai ada pasang cctv, tapi mereka masih ambil risiko untuk rompak kedai. Lihat keadaan yang ada kat dalam video di bawah, perompak tu cuba ambil pisau untuk ugut tokey kedai tu, tapi lihat apa yang tokey kedai tu keluarkan, perompak tu lari terus..!! Cepat tengok

Sila tonton video:

Sumber

Olahan Semula Kicappedas Media
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*