ALLAHHUAKBAR!!! Menitis Airmata Presiden Chechnya Ini Saat Melihat Mangkuk Peninggalan NABI MUHAMMAD S.A.W Ini Kembali Ke Negaranya

[Video penuh ada di bawah]

Beribu-ribu muslim berkumpul berhampiran pusat masjid Kadirov Ahmad Haji menunggu ketibaan relik suci – mangkuk Nabi Muhammad [saw]. Beribu penduduk Grozny telah dibentuk dari lapangan terbang hingga ke “Heart of Chechnya” Kompleks Islam.

Di lapangan terbang relik itu diterima oleh Presiden republik Chechnya Ramzan Kadyrov yang terus membawanya ke masjid dengan kereta bumbung terbuka. Berpuluh-puluh kereta mengiringi Presiden yang membawa mangkuk tersebut dengan laungan Állahu Akbar’.

Selepas tiba di Kompleks Islam Ramzan Kadyrov membawa mangkuk ke dalam masjid dengan Khozh Ahmad Kadyrov, Pengerusi Majlis Ulama Chechen.

Mengenakan jubah berwarna ungu cerah dan kopiah hitam, Kadyrov mengetuai upacara sambutan tersebut di masjid. Ketika ia membuka kotak yang berisi mangkuk, Kadyrov tersedu-sedu seketika. Bahunya gemetar dengan diiringii wajahnya yang memerah. Kadyrov selanjutnya mengangkat mangkuk di atas kepalanya. Spontan orang ramai melaungkan “Allahu Akbar”.

“Hari ini adalah hari yang hebat untuk Republik kami,” kata Kadyrov kepada orang ramai. “Kami telah menerima mangku Nabi Muhammad [saw].”

Mangkuk itu didatangkan dari London ke Grozny,Chechnya. Menurut kenyataan rasmi daripada kerajaan Chechen relik itu berusia lebih daripada 1400 tahun dan ia telah berabad-abad lamanya.

“Kami telah bekerja keras, dan akhirnya mangkuk Mulia Nabi (saw) telah muncul di Republik kita. Selain itu, kami juga telah menerima dua permaidani yang meliputi kubur Nabi untuk masa yang lama. Sekarang ketiga-tiga peninggalan akan disimpan dalam di sini selama-lamanya, “kata Kadyrov.

Selepas kewafatan Nabi (saw) mangkuk itu disimpan oleh Khalifah keempat Ali bin Abi Talib, sepupu Nabi Muhammad saw. Selepas Ali, ia telah disimpan oleh anak perempuan Nabi [saw] Fatimah dan anak-anak Hasan dan Hussein. Seterusnya mangkuk telah dipindahkan oleh keturunan Rasulullah (saw) dari tangan ke tangan.

Saksikan VIDEO yang sungguh sebak ini Di Bawah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*