Manusia Amat Susah Untuk Lihat Kejadian Ini Tetapi Mereka Berjaya Merakam

Bencana alam adalah amat berbahaya tidak kira besar ataupun kecil. Dalam video ini, kilat sahaja sudah dapat memusnahkan harta benda. Ia juga akan membunuh manusia jika kita tidak bernasib baik.

Video Penuh Di Bawah

Lihatlah video tersebut dengan teliti. Kilat sebenarnya merupakan nyahcas elektrik di ruang atmosfera. Ia sering berlaku pada rebut petir. Kelajuan kilat adalah kira-kira enam ratus ribu meter per saat dan suhunya melampau tinggi, iaitu tiga ratus ribu degree Celsius. Dalam keadaan sebegini, amatlah berbahaya jika kita berada di luar semasa ribut petir berlaku.

Kilat sering menyebabkan kebakaran jika kena bangunan atau tumbuhan. Kebakaran hutan juga ada yang disebabkan oleh kilat.

Walaupun kilat sangat berbahaya, namun dengan kewujudan kilat, kita dapat mencipta barangan menggunakan elektrik. Ini juga merupakan usaha ahli sains yang terkenal, iaitu Benjamin Franklin. Kajian laying-layang dan kunci adalah kajian yang popular dalam mengkaji elektrik.

Bencana alam dapat meragut ribuan nyawa. Oleh sebab itu, kita kena berusaha untuk mencari jalan bagi mengurangkan impak negative. Pihak berkenaan kena membuat kajian tentang puncan dan cara untuk mengelakkan sesetengah kejadian bencana alam. Orang ramai diseru supaya mengikutlah nasihat dan jangan membahayakan diri dan menyusahkan orang lain. Ini juga tanggungjawab kita sebagai seorang manusia yang bijaksana.

Apa-apa pun, info di atas adalah sekadar pandangan semata-mata. Sekarang mari kita tonton video di bawah. Kalau Tidak Ada Yang Merekam Mungkin Jutaan Orang Tidak Akan Tau. Saksikan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*