Kerana Mulut Badan Binasa. Ini Yang Terjadi Selepas Ayat Kesat Dikeluarkan Oleh Bung Moktar Tempoh Hari
Speaker Dewan Rakyat Datuk Mohamad Ariff Md Yusof hari ini memberi amaran terakhir kepada Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) untuk tidak mengeluarkan perkataan lucah seperti yang dilakukannya Selasa lalu.

Beliau berkata sekiranya Bung mengulangi perkataan lucah atau tidak sopan itu, beliau akan dihalau keluar dewan sehingga satu tempoh yang akan diputuskan.

“Saya akan gunakan seksyen 44(2) peraturan Dewan Rakyat iaitu satu peruntukan yang membenarkan speaker menghalang ahli parlimen menyertai persidangan dalam satu tempoh yang tertentu,” katanya di Dewan Rakyat.

Selalu lalu, tindakan Willie Mongin (PH-Puncak Borneo) mencelah semasa Bung bercakap mengenai kenaikan harga barang di Pasar Borong Selayang, mengundang kemarahan wakil rakyat 5 penggal itu.

Ketika Bung berucap, Willie mencelah dan bertanyakan sama ada Bung pergi ke pasar borong itu atau ke kasino.

Bung membidas Willie sebagai biadab dan bertanyakan sama ada wakil rakyat PKR itu mahu mencari gaduh.

“F*** you! Kau salah orang,” kata Bung tanpa dipastikan ia dituju kepada wakil rakyat mana.

Mengulas lanjut, Ariff berkata beliau mendapati perkataan yang digunakan Bung itu kurang sopan tetapi akui perkataan seumpama itu pernah disebut oleh ahli parlimen lain sebelum ini.

Beliau berkata perkataan yang dikeluarkan itu jelas melanggar peraturan Dewan Rakyat walaupun Bung menarik balik perkataan itu.

“Dalam hal demikian, saya ingatkan semua ahli parlimen mematuhi peraturan Dewan Rakyat di mana perkataan lucah dan tidak sopan tidak dibenarkan dan tindakan akan diambil mengikut seksyen 44 (2) peraturan Dewan Rakyat.

“Jika perkara itu disebut saya akan keluarkan arahan menghalau ahli parlimen itu dari Dewan Rakyat dan keluarkan hukuman lain. Ahli parlimen lain perlu pastikan perkara ini tidak diulang pada masa depan,” katanya.

Sementara itu, Ramkarpal Singh (PH-Bukit Gelugor) berkata walaupun mengalu-alukan amaran Ariff tetapi beliau mahu Bung diambil tindakan yang tegas dengan menghalaunya dari Dewan Rakyat.

Beliau berkata perkataan yang dikeluarkan Bung itu amat serius dan perlu satu tindakan yang tegas.

“Jika keluarkan perkataan lucah dan selepas itu tarik balik, itu tidak wajar dan sangat tidak adil.

“Penarikan perkataan itu bukan tulen dan tak asli. Penarikan perkataan itu hanya untuk mengelak daripada diambil tindakan. Kinabatangan juga lari (tidak ada dalam Dewan Rakyat) ketika speaker memberi amaran. Ini tidak hormat Dewan Rakyat.

Bagaimanapun, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (BN-Bera) mempertahankan keputusan speaker dengan berkata Bung tidak dihukum sebab sudah balik menarik perkataan lucah itu.

Katanya, ini tidak seperti Ramkarpal yang dihalau dari Dewan Rakyat disebabkan tidak menarik balik perkataan ‘samseng’.

18 Julai lalu, Ramkarpal menjadi ahli parlimen pertama yang diarahkan keluar dari dewan oleh Ariff.

Ramkarpal diarahkan keluar Dewan Rakyat selepas enggan menarik balik kenyataannya yang menggelar Pemuda Umno sebagai “samseng”.

Ramkarpal merujuk kejadian pada 2009 ketika mendiang ayahnya, Karpal Singh dikepung oleh sekumpulan ahli Pemuda Umno. SUMBER : Free Malaysia Today

Kredit : Buletin Netizen
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*