Hati Hati Dengan Semut Ini Terutama Kepada Kanak Kanak Sebab Jika Semut Ini Gigit Memang Bahaya

Video Diatas adalah contoh betapa bahayanya semut charlie

Penangan semut charlie

BAYI 11 bulan bengkak di bahagian mulutnya selepas digigit semut charlie ketika tidur di rumahnya di Kompleks Perumahan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pekan, Pekan, minggu lalu.

Gigitan semut itu yang nama saintifiknya Staphylinidae turut menyebabkan mulut bayi berkenaan, Muhammad Iffat Iskandar Mohd Babudin, bernanah sehingga dia sukar minum susu selama beberapa hari.

Image may contain: 1 person, baby and close-up

Ibunya yang juga anggota Unit Semboyan dan Komunikasi IPD Pekan, Koperal Nurul Nazirah Zainol berkata, anaknya itu dipercayai digigit semua charlie kira-kira 12 tengah malam Ahad lalu, ketika tidur di rumah mereka yang terletak di tingkat empat kompleks perumahan itu.

“Kami menyedarinya digigit semut charlie kira-kira 3 pagi selepas dia mula merasa gatal-gatal menyebabkannya tidak selesa, kami membawanya ke Hospital Pekan dan menerima rawatan biasa.

“Pada mulanya keadaannya agak membimbangkan, mulutnya bengkak dan bernanah menyebabkannya susah hendak minum susu, namun sekarang keadaan bertambah baik…bahagian bengkak sudah mulai kering,” katanya ketika dihubungi NSTP, di sini, hari ini.

Turut menerima nasib sama adalah jirannya di tingkat enam iaitu kanak-kanak perempuan berusia dua tahun sembilan bulan, Adriella Angel Stenley yang turut digigit semut charlie di bahagian matanya pada malam sama, namun keadaannya juga bertambah baik.

Image may contain: one or more people

Gambar Muhammad Iffat dan Adriella Angel tular di media sosial yang meminta ibu bapa berhati-hati dengan gigitan semut charlie kerana ia boleh memberi kesan seperti bengkak, sakit dan gatal terutama kepada kanak-kanak.

Semut charlie lazimnya boleh ditemui di kawasan sawah padi, padang dan hutan, ia mempunyai toksin berbisa dipanggil pederin yang boleh menyebabkan kulit menjadi merah kehitaman, pedih, sakit dan gatal.

Mengulas lanjut, Nurul Nazirah berkata, ia bukan kali pertama penghuni di kompleks perumahan berkenaan digigit semua charlie, namun keadaannya tidak seteruk menimpa Muhammad Iffat dan Adriella Angel.

“Kalau gigit orang dewasa kesannya tidak teruk sangat. Memang di sini ada semut charlie kerana dahulunya perumahan ini adalah kawasan hutan, malah masih ada hutan di belakang kompleks ini.

“Saya difahamkan Jabatan Kesihatan Daerah Pekan akan melakukan semburan kabus bagi membunuh semut charlie pada malam ini, semburan bukan sahaja dalam rumah tetapi kawasan sekeliling,” katanya.

Mengenai Semut Charlie

Image may contain: text

* Nama lain semut charlie ialah semut semai, semut kayap

* Jika racunnya terkena pada kulit, kulit akan menjadi merah kehitaman, pedih, sakit dan gatal

* Semut charlie sukakan cahaya lampu pada waktu malam dan akan pergi ke kawasan yang terdapat cahaya terang lampu.

* Jika terkena racun pada kulit terus basuh dengan air dan seelok-eloknya mandi dan jangan garu di kawasan terkena bisa berkenaan.

Kredit: Amin Ridzuan Ishak. cnews@nstp.com.my via INFO BERITA SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*