Dengki dengan kedai nasi ayam. Bila ditanya kenapa kedai itu tutup. Ini jawapannya

Memang lumrah dalam peniagaan itu sudah semestinya ada pesaingan, namun haruslah kita percaya bahawa setiap orang itu rezekinya telah ditentukan oleh tuhan.

Bukannya menjatuhkan pihak pesaing jika melihat mereka raih untung lebih sedikit daripada kita. Memang adat lah, mesti ada jatuh bangunnya.

Tak sangka sampai begini teruk perangai peniaga ini, difahamkan kedua-dua gerai makan disini mempunyai saingan yang sengit. Masing-masing ada keunikan menu tersendiri, Namun rupa-rupanya pesaingan itu bukanlah secara sihat.

Persaingan kedua-dua kedai ini sangat sengit. Satu jual mee rebus satu lagi jual nasi ayam

“Kat Taman Melawati ni ada dua kedai yang all of us know. Nasi Ayam H***** and H**** Mee Rebus Penang. The sense of rivalry between these two is quite high lah. But H**** mee rebus took dengki to a whole new level today.

There are a couple of Health officers doing their rounds today. Im here for my lunch. I come here quite often. There was a period of time that the Nasi Ayam aunty and uncle werent around due to a “holiday”. I know for a fact it was probably a break due to health reasons.”

Terjemahan : Kat Taman Melawati ini ada dua kedai yang orang-orang Melawati tahu. Nasi Ayam H***** and H**** Mee Rebus Penang. Persaingan anatara mereka ini sangat tinggi Tapi kedengkian H**** mee rebus agak keterlaluan hari ini

Ada dua orang pegawai kesihatan buat pemantauan hari ini. Saya kesini untuk makan tengah hari. Saya selalu juga kesini. Ada satu ketika Nasi ayam akan tutup kerana “bercuti”. Saya tahu sebenarnya mungkin ada masalah kesihatan.

Dengki dengan kedai nasi ayam. Bila ditanya kenapa kedai itu tutup. Ini jawapannya…

“I once asked H*** why the nasi ayam shop tutup. He striaght up told me “pak cik cina tu kena mti kena pkul. Sebab jual benda tak halal.” I knew he was lying. Told my dad about it and he even said that was taking the rivalry too far. Today was something else lah..

Terjemahan : Saya pernah sekali tanya H**** kenapa kedai nasi ayam tutup. Dia terus cakap kepada saya “pak cik cina tu mti kena pkul. Sebab jual benda tak halal”. Saya tahu dia menipu, Saya beritahu ayah saya pasal hal ni dia sendiri kata persaingan ini dah semakin meleret.

Siap burukkan kedai sebelah pada pegawai kesihatan

“I saw H**** pulled the officer on the right of the photo behind the wall of his shop, backbiting about the nasi ayam owners. Could clearly make out he was saying “kedai kotor” and “tak halal” to him.”

Now i get it, your shops performance pales in comparison to the nasi ayam aunty. But to take dengki to a whole new level macam lebih sangat lah. I frequently visit h****’s for cendol and mee rebus. I dont think I will anymore.”

Saya nampak H**** tarik pegawai (di belah kanan gambar) di belakang dinding kedainya, mengata pasal pemilik kedai nai ayam. Dia mengatakan “kedai kotor” dan “tak halal” kepadanya. 

Sekarang baru saya tahu, prestasi kedai anda sememangnya lebih baik . Tapi kalau sampai nak dengki tu macam lebih sangat lah. Saya selalunya akan ke kdai H**** untuk minum cendol dan makan mee rebus. Mungkin lepas ni dah tak lagi.

Kena halau kalau order makanan kedai sebelah tapi duduk di depan gerainya

“Oh also, seats are limited. The Tom Yam shop has no problem sharing their tables with the nasi ayam shop. But kalau duduk meja h****, and order nasi ayam, you will literally kena halau. No joke. Happened to me once.”

Terjemahan : Oh ya, tempat duduk terhad. Kedai Tom Yam tiada masalah kalau nak kongsikan meja dengan kedai nasi ayam. Tapi kalau duduk meja H****, dan tempah nasi yam, anda akan kena halau. Bukan main-main. Saya sendiri pernah kena.

Alahai bukannya jual makanan yang sama pun, tak payahlah nak menjatuhkan perniagaan orang semata-mata nak kaut untung lebih. Kalau dapat lebih sekalipun, memang tak berkat hasil jualan tu.

Sumber Dan Kredit

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*