[VIDEO] Simulasi Tr4gis Pes4wat Lion Air Sebelum Terhemp4s
Nah4s pesawat Lion Air JT-610 yang berhemp4s di perairan Karawang, Jawa Barat tempoh hari telah mengakibatkan seramai 189 penumpang termasuk anak kapal terbunvh. Misi pencarian m4yat penumpang, badan pesawat dan kotak hitam diteruskan pasukan penyelam daripada TNI-AL hingga ke hari ini.

Ini merupakan simulasi penerbangan pesawat itu sebelum hilang kawalan dan terhemp4s ke Laut Jawa. Simulasi ini dibuat syarikat penerbangan tersebut berdasarkan pemerhatian rakaman data penerbangan.

SIMULASI PENERBANGAN

Observe the Lion air last journey. They took the data from flight data recorder and feed it in flight simulator …

BERDASARKAN REKOD DAN DATA

Observe the Lion air last journey. They took the data from flight data recorder and feed it in flight simulator …

Takutnya tengok simulasi pesawat Lion Air JT610 sebelum terhempas.Data untuk simulasi ni diambil dari kotak hitam pesawat.

Posted by Nak like semata mata on Tuesday, November 6, 2018

Video simulasi penerbangan ini telah dimuat naik pengguna Twitter, Lasardn dan mendapat 1.2 Retweet. Keseluruhan menunjukan sebuah video simulasi penerbangan pesawat m4lang terhempas, tempoh hari.

Sebelum itu, Kotak Hitam Lion Air JT-610 Ditemui Sedalam 30 Meter

Hari ini menyaksikan anggota penyelam dan penyelamat Indonesia telah berjaya menemui kotak hitam pesawat Lion Air JT-610 yang terhempas di periaran Kerawang, tempoh hari. Menurut laporan dari KompasTV, anggota penyelam Sertu Marinir Hendra Saputra telah temui kotak hitam tersebut pada 10 pagi tadi waktu tempatan.

Kedalaman 30 meter

Black Box itu telah ditemui di kawasan perairan Kerawang, Indonesia dengan kedalaman 30 meter bawah. Bagaimanapun, kotak hitam itu telah dibawa pulang sebuah Kapal Riset Baruna Jaya Imilik Badan Pengkajian dan Penerapan Teknologi (BPPT).

KOTAK HILANG DITEMUI

berdasarkan informasi dari Jurnalis KompasTV Iryanda Mardanuz kotak hitam Pesawat Lion Air JT-610 sudah ditemukan dan dibawa Kapal Baruna Jaya I. Kotak hitam ditemukan sekitar pukul 10.38 WIB.

TIDAK MUDAH UNTUK MENGAMBIL KOTAK HITAM ITU

Menurut Ketua Pasukan Basarnas Marsekal, Madya TNI Muhammad Syaugi berkata keadaan ombak bergelora kuat di laut menyebabkan anggota penyelam dan mencari sukar untuk mengambil kotak hitam itu.

Setelah kami turunkan penyelam ternyata tidak mudah karna arusnya cukup deras. Kapal yang begitu besar saja yang beratnya puluhan ton bisa bergeser. Begitu kami masuk orang menuju ke sana itu, arusnya melawan. Malam sudah dipasang jangkar sehingga harapannya tadi pagi penyelam sudah mulai masuk dengan ROV (sebuah robot yang didesain untuk digunakan di bawah air) kami turunkan untuk memastikan.

Bagi memastikan keselamatan anggota penyelam yang lain, mereka sudah memasang sauh seluas jarak 400 meter ke arah Barat mengikut kedudukan koordinat kotak hitam tersebut.

Sumber: Lasardn via ohbulan, kompastv
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*