Adakah Ini PETANDA Sesuatu Akan Berlaku? Terjadi Lagi Kejadian Air Laut Menghilang Di Teluk Thailand
Terjadi Lagi, Kini Air Laut Menghilang di Teluk Thailand 2018. Air surut secara mendadak dan dilaporkan telah berlaku di beberapa pantai yang terletak di Teluk Thailand.

Menurut penduduk, fenomena pasang surut yang kuat dengan air yang menghilang lebih dari 2 kilometer tidak pernah dialami dalam 20 tahun terakhir.

Air surut secara luas dilaporkan di beberapa pantai yang terletak di Teluk Thailand. Menurut penduduk, fenomena pasang surut yang kuat dengan air yang menghilang lebih dari 2 kilometer tidak pernah dialami dalam 20 tahun terakhir.

Rodrigo Conteraz Lopez berkongsi foto-foto dimana air laut menghilang di Teluk Thailand yang menyebabkan karang-karang dari dasar laut terlihat. Payong Tumthammarong juga memperlihatkan video saat beberapa perahu terdampar di tepi pantai.

Peta ketinggian ombak air laut ini menunjukkan air laut turun secara drastis di sekitar Teluk Thailand yang ditandai warna hijau pada 19 Juni 2018.

Menariknya, tidak ada tsu nami, gem pa, ataupun ribut yang terjadi di sekitar Teluk Thailand pada 17 Juni lalu. Air surut secara tiba-tiba tanpa diketahui penyebabnya.

Kejadian air laut menghilang di Thailand menambah panjang daftar kejadian serupa yang juga pernah terjadi di beberapa negara di dunia.

Air laut menghilang secara misterius seperti itu baru-baru ini dilaporkan di seluruh dunia … Dan para ilmuwan belum bisa menyimpulkan tentang apa yang menyebabkan fenomena aneh ini terjadi.

Terjadi Lagi, Kini Air Laut Menghilang di Teluk Thailand 2018 Air surut secara luas dilaporkan di beberapa pantai yang terletak di Teluk Thailand.Menurut penduduk, fenomena pasang surut yang kuat dengan air yang menghilang lebih dari 2 kilometer tidak pernah dialami dalam 20 tahun terakhir.

Posted by Ari Rahmat Rosman on Thursday, October 25, 2018

Sementara itu kejadian sama turut pernah direkodkan berlaku di Bahamas.

Aneh tapi nyata, air laut di Bahamas tiba-tiba hilang atau kering selepas Ribut Irma melanda. Tiada air biru seperti pelancong melihat di sana, tetapi tanah tandus coklat sejauh mata memandang.

Fenomena yang jarang berlaku itu dirakam dalam video amatur yang kemudian diedarkan di media sosial, seperti yang dipetik oleh Daily Mail, Ahad (09/10/2017). Dalam pameran itu, dilihat bahawa garis pantai di Bahamas lebih lama daripada biasa untuk menunjukkan bahagian dasar laut.

” Saya tidak percaya … Ini adalah Long Island, Bahamas dan laut hilang !!! Ia berlaku selepas # Hurricane Irma,” tulis pengguna Twitter @Kaydi_K dari Long Island, Bahamas mengenai status yang dimuat naik Jumaat, 8 September.

Video itu menunjukkan dia berjalan di atas dasar laut yang kering.

Satu lagi pengguna Twitter @deejayeasye, menyiarkan foto pantai lain di Bahamas yang telah kembali normal dalam masa kurang dari satu hari. Dia menyebutkan bahawa air laut dalam gambar itu dilihat kira-kira 13 jam selepas ia dikeringkan.

Ribut Irma yang melanda Bahama pada hari Jumaat 8 September sangat kuat, jadi ia dianggap mengubah bentuk lautan di Long Island. Walau bagaimanapun, keadaan ini akan kembali normal seperti biasa pada petang Ahad.

Berikut ialah rakaman video:

Menurut Washington Post, tekanan Ribut Irma sangat kuat sehingga ia menarik air ke terasnya, menghisapnya dari laut.

Timbalan editor cuaca dan ahli meteorologi Angela Fritz menjelaskan bahawa fenomena yang jarang terjadi adalah disebabkan oleh ‘taufan taufan’. Fenomena seperti Ribut Irma berpotensi menyebabkan ‘ribut taufan’ dan mengakibatkan sedutan air di lautan.

Fritz juga menyatakan bahawa angin meletup dari pantai pada hari Sabtu 9 September, yang menyebabkan air laut kembali normal.

Sesetengah pengguna Twitter bimbang tentang fenomena pasang surut yang menunjukkan garis pantai ke dasar laut, menurut mereka ia merupakan tanda tsu nami yang menghampiri. Walau bagaimanapun, Fritz berkata air tidak akan kembali dengan cepat.

Menurut Pusat Maklumat Tsu nami Antarabangsa di laman webnya, apabila air laut tiba-tiba menghilangkan tanda biasa, tsu nami akan melanda.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

kredit: youtube , Gnews
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*