[VIDEO] Cuba Nak Leraikan Perg4duhan, Guru Kelas Diserang & Dipukul Keluarga Pelajar Pula!
Menjadi seorang guru bukan lah satu perkara yang mudah. Selain memberi ilmu, seorang guru juga berperanan sebagai ‘ibu bapa’ di sekolah. Mereka perlu mendidik serta mengawal tingkah laku pelajar dan terpaksa menanggung segala risik0 yang berkemungkinan akan terjadi.

Terbaru, seorang guru di salah sebuah sekolah di Indonesia mengalami keceder4an pada wajahnya apabila dia diser4ng oleh keluarga salah seorang pelajar.

Diser4ng ketika sedang mengajar

Menerusi Sindo News, Astiah yang sedang mengajar di dalam kelas secara tiba-tiba diser4ng oleh keluarga salah seorang pelajarnya.

Kejadian dipercayai berpunca apabila Astiah dikatakan cuba untuk meleraikan pertengk4ran yang berlaku antara pelajar di dalam kelasnya. Akan tetapi tindakan mulianya itu membuatkan keluarga pelajar tersebut berang dan nekad untuk menyer4ng serta memu kulnya.

Kejadian itu turut disaksikan oleh pelajar lain yang berada di dalam kelas. M4ngsa kemudian melaporkan kejadian kepada pihak sekolah sebelum perkara ini dibawa kepada pihak p0lis.

Mereka masuk ke kelas dan menyer4ng ketika saya sedang mengajar.

Yang saya kesal adalah sikap keluarga pelajar tersebut yang datang ke sekolah dengan keadaan m4rah dan tidak bercakap secara baik.

Keluarga mohon maaf

Tambahnya lagi, sebagai seorang guru kelas, dia sentiasa menyelesaikan segala mas4lah serta pertengk4ran yang berlaku antara pelajar dan kebiasaannya tidak melibatkan ahli keluarga yang lain.

Saya harap kejadian seperti ini dapat memberi pengajaran buat ibu bapa yang lain supaya menyelesaikan masalah anaknya dengan cara yang baik dan bukan dengan cara ka sar.

Dua orang susp3k yang memukul guru tersebut telah ditahan oleh pihak p0lis dan mereka telah tampil memohon maaf kapada Astiah.

Saya memohon maaf pada cikgu Astiah dan sangat menyesal atas perbuatan yang saya lakukan itu.

Pelajar terbabit tidak akan dihu kum dan akan meneruskan persekolahan seperti biasa kerana dia didapati tidak terlibat dengan tindakan ahli keluarganya yang menyer4ng guru tersebut.

Sumber: Sindo News, Detik News, Youtube, OhBulan
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*